Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή ερώτημα που απηύθυνε στο γραφείο μας η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά τη δυνατότητα και το πλαίσιο δικαστικής διεκδίκησης αποζημίωσης από τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους, ως προς την εργασία που προσέφεραν πέραν του νομίμου ωραρίου τους, χωρίς να τους χορηγηθεί  από την Πυροσβεστική Διοίκηση ο προβλεπόμενος πρόσθετος χρόνος ανάπαυσης (ρεπό),  αναφέρονται τα ακόλουθα :

1. Ως προς το επίμαχο ζήτημα της απασχόλησης πυροσβέστη πέραν του νομίμου ωραρίου του, από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, συνάγεται ότι τούτο μπορεί να συμβεί στις εξής, περιοριστικά, περιπτώσεις :

          α. Όταν ο πυροσβέστης εμπλέκεται ήδη σε συμβάν που είναι σε εξέλιξη μέχρι την, σε εύλογο χρόνο. αντικατάστασή του και

          β. Όταν κληθεί να προσφέρει πρόσθετη υπηρεσία σύμφωνα με τις παρ.3 και 4 του άρθρου 24 του π.δ. 210/1992 (όπως αυτό αντικαταστάθηκε από τον ν.4662/2020), σε περίπτωση πραγματικών και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, εξαιτίας συμβάντων αρμοδιότητας του Π.Σ..

2. Περαιτέρω στη Δγή Α.Π.Σ. 51240.Φ.1056/15-12-1999 «Χρόνος εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού», ορίζεται ότι «1.α : Η απασχόληση του πυροσβεστικού προσωπικού, πέραν του κανονικού ωραρίου για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο υπηρεσιών (ελευθερία από την υπηρεσία), επιτρέπεται μόνο κατ΄ εξαίρεση για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους Διοικητές των Υπηρεσιών. Στις περιπτώσεις αυτές χορηγείται στο πυροσβεστικό προσωπικό ημερήσια ανάπαυση (Η/Α)».

3. Με βάση τα ανωτέρω, κατά τη  άποψή μου, δικαστική διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης προς άρση της παρανομίας της Διοίκησης, εν σχέσει με τη παράλειψη χορήγησης στο προσωπικό του οφειλομένου κατά περίπτωση πρόσθετου χρόνου ανάπαυσης, βρίσκει επαρκές έρεισμα στις διατάξεις α) του άρθρου 5 της υπ΄αρίθμ. 2003/88/Ε.Κ. Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και β) της παρ.2 του άρθρου 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  «για το δικαίωμα κάθε εργαζομένου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιόδους ανάπαυσης», σύμφωνα και με την διαμορφωθείσα νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στις συναφείς περιπτώσεις Da Rosa (ΔΕΕ 9.11.2017 C-306/16) και Stadt Wuppertal (ΔΕΕ 6.11.2018, C-596/2016).

4. Στο πλαίσιο αυτό, το γραφείο μας θα ασκήσει σχετικές αγωγές για τη επίμαχη διεκδίκηση ενώπιον των αρμοδίων, καθ΄ ύλη και κατά τόπο, διοικητικών δικαστηρίων. Οι ενδιαφερόμενοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι για τη συμμετοχή τους  στις αγωγές αυτές, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να μας αποστείλουν, καθ΄ ον τρόπο θα προσδιορισθεί παρακάτω, τα εξής συνημμένα έγγραφα:

          α. Πληροφοριακό έντυπο με τα αναγκαία στοιχεία του ενάγοντος για τη συμπερίληψή του στην αγωγή.

          β. Βεβαίωση της Υπηρεσίας ενός εκάστου για τις ημέρες ανάπαυσης που εδικαιούτο ο πυροσβέστης και δεν του χορηγήθηκαν, για εργασία που πρόσφερε πέραν του νομίμου ωραρίου του.

          γ. Εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.

5. Τα ως άνω δικαιολογητικά καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μας αποστείλουν μέχρι 20-01-2021 ηλεκτρονικά στο e-mail george.lagos.pyrosvestiki@gmail.com  ή ταχυδρομικά στη ακόλουθη διεύθυνση:

Δικηγορικό Γραφείο

Γεωργίου Λάγου

Θεμιστοκλέους αρ.1, 10677 Αθήνα

6. Το ποσό για την κάλυψη της συνολικής δικαστικής δαπάνης εκδίκασης των αγωγών αυτών, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής του γραφείου μας, ανέρχεται για κάθε συμμετέχοντα στο ύψος των είκοσι (20) ευρώ, χωρίς οιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, καταβάλλεται δε με την αποστολή των δικαιολογητικών.

7. Για κάθε αναγκαία διευκρίνιση καλείτε στα τηλέφωνα 69480019298, 6932794496, 2103808848 (ισχύει από 07-01-2021).

                                                                                                                                                                                                                                                          Μυτιλήνη, 14-12-2020

                                                                                                                                                                                                                                                          Εκ του Δικηγορικού Γραφείου

                                                                                                                                                                                                                                                          Γεώργιος Λάγος

Συνημμένα σας υποβάλλουμε :

1)    Έντυπο Αίτησης Συμμετοχής

2)  Έντυπο Αίτησης για Βεβαίωση

3)  Έντυπο Εξουσιοδότησης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου