Τρίτη 12 Μαΐου 2020



Πολλοί Υ/Α΄ απόφοιτοι Τ.Ε.Μ.Α απηύθυναν στο γραφείο μας ερωτήματα σχετικά με τις καταργηθείσες διατάξεις του άρθρου 1 (παρ 1 εδ γ΄) του Π.Δ 69/2019, κατά το μέρος που με αυτές προήχθησαν σε βάρος τους στον βαθμό του Α/Β΄ νεότεροί τους Υ/Α΄ (Ν.3686/2008) κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ Ή ΤΕΙ.
Δυνατότητα αξιοποίησης πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε εν ενεργεία αστυνομικό για τη βαθμολογική του εξέλιξη (προαγωγή σε επόμενο βαθμό), ο  ιστορικός νομοθέτης παρείχε στο αστυνομικό προσωπικό σε συγκεκριμένες κατηγορίες του με ειδικές ρυθμίσεις. Εν πάση περιπτώσει στον παρόντα χρόνο, έρεισμα για τέτοια προαγωγή παρέχουν οι διατάξεις της παρ 2 του άρθρου 10 του Ν.3686/2008. Σύμφωνα με αυτές, οι αρχιφύλακες της παρ 1 του νομοθετήματος, δηλαδή οι κατέχοντες οργανική θέση Αρχιφύλακα κατόπιν προαγωγικών εξετάσεων από τους βαθμούς του Αστυφύλακα, Υπαρχιφύλακα και Αρχιφύλακα με οργανική θέση Αστυφύλακα πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ προάγονται στον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου όχι σε πέντε (5) έτη, που αποτελεί τον κανόνα, αλλά σε δύο (2) (ΑΕΙ) ή τρία (3) (ΤΕΙ) αντίστοιχα, εφόσον ο τίτλος σπουδών τους δεν λήφθηκε υπόψη για την προαγωγή τους χωρίς εξετάσεις στον βαθμό του Αρχιφύλακα. Από τη θέσπιση του τελευταίου αυτού περιορισμού καθ’ ον τρόπο είναι διατυπωμένος, συνάγεται ότι δεν αποκλείεται η αξιοποίηση και δεύτερου Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών από τον κάτοχό του Αστυνομικό, για την προαγωγή του οποίου στον βαθμό του Αρχιφύλακα ή του Ανθ/μου, λήφθηκε υπόψη ο αρχικός Πανεπιστημιακός τίτλος, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό νομοθετικό έρεισμα και πλαίσιο για τέτοια αξιοποίηση.
Περαιτέρω με τις διατάξεις του εδ γ΄ της παρ 1 του άρθρου 69/2019 δόθηκε η δυνατότητα στους Υπαστυνόμους Α΄ του Ν.3686/2008, αυτούς δηλαδή οι οποίοι προήχθησαν αρχικά στον βαθμό του Υ/Β΄ χωρίς προαγωγικές εξετάσεις με συνολική υπηρεσία -26- ετών στην ΕΛ.ΑΣ. ή με -22- χρόνια συνολικής υπηρεσίας, -11- εκ των οποίων στον κατεχόμενο βαθμό του Ανθ/μου και στη συνέχεια με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου από την περ α΄της παρ 2 του άρθρου 15 του Π.Δ 24/1997, χρόνου, στον βαθμό του Υ/Α΄ να εξελιχθούν προαγωγικά μέχρι τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή υπό τις εξής βασικές προϋποθέσεις: α) να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ β) να μην έχουν κάνει χρήση στο παρελθόν του πτυχίου αυτού για την προαγωγή τους σε επόμενο βαθμό από τον κατεχόμενο και γ) οι ομοιόβαθμοί τους (Υ/Α΄) απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών και του Τ.Ε.Μ.Α, οι οποίοι προήχθησαν στον βαθμό του Υπαστυνόμου Α΄ το ίδιο ημερολογιακό έτος, να έχουν προαχθεί στον επόμενο βαθμό.
Με τη ρύθμιση αυτή, οι διατάξεις της οποίας καταργήθηκαν με τις αντίστοιχες του άρθρου 4 του Π.Δ 111/2019 (ΦΕΚ Α΄216/31-12-2019), αντικειμενικά και με ιδιαίτερη ένταση, παραβιάσθηκε η αρχή της ισότητας και κυρίως της αξιοκρατίας σε βάρος (και) των Υπαστυνόμων Α΄ αποφοίτων του Τ.Ε.Μ.Α και ιδιαίτερα από την κατηγορία αυτή του προσωπικού σε βάρος των κατόχων πτυχίων ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Τούτο διότι οι Υπαστυνόμοι Α΄ απόφοιτοι Τ.Ε.Μ.Α, ενώ ήταν πάντοτε αρχαιότεροι των Υ/Α΄ του Ν. 3686/2008 ανεξάρτητα από τον χρόνο προαγωγής τους στον βαθμό αυτό, με κριτήριο ασύνδετο και μη συναφές με την άσκηση των καθηκόντων των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ από τον βαθμό του Αστυνόμου Β΄ μέχρι τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή καθίστανται νεότεροι αυτών (Υ/Α΄ Ν.3686/2008), καθόσον για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό του Α/Β΄ κ.ο.κ των Υ/Α΄ του Ν. 3686/2008, δεν απαιτείται καν η συνάφεια του Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών με τα καθήκοντα των Αξκών γενικών καθηκόντων των βαθμών αυτών (Α/Β - Α/Υ).
Η ρύθμιση αυτή αφυδατωμένη ως προς το αιτιολογικό της υπόβαθρο (επιβράβευση των Υ/Α΄ που διέθεταν Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών) ήγειρε ζητήματα άνισης μεταχείρισης. Και τούτο διότι πολλώ μάλλον τέτοιος λόγος επιβράβευσης συνέτρεχε και στους πτυχιούχους ΑΕΙ & ΤΕΙ αποφοίτους Τ.Ε.Μ.Α, η προαγωγή των οποίων στον εισαγωγικό βαθμό του Αξιωματικού(Υ/Α΄), έχει ως υπόβαθρο εισιτήριες γραπτές εξετάσεις υψηλής δυσκολίας και όχι το τυπικό και παρωχημένο κριτήριο της συνολικής υπηρεσίας.
Εξάλλου, άνιση μεταχείριση υφίστανται και οι Υ/Α΄ απόφοιτοι των Τ.Ε.Μ.Α μη πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με κριτήριο μη συναφές και μη αξιοκρατικό (π.χ. πτυχίο θεολογίας) καθίστανται νεότεροι των ομοιοβάθμων τους Υ/Α (Ν.3686/2008), και τίθενται υπό τις διαταγές τους εν δυνάμει και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) ετών. Συνεπεία τούτου η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών δυνητικά ανατρέπεται για δεύτερη φορά, ενώ κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων πρόκειται να ανατραπεί τουλάχιστον για μία τρίτη φορά π.χ. Ανθ/μος που συμπλήρωσε -26- χρόνια υπηρεσίας στην ΕΛ.ΑΣ. με τις διατάξεις του Ν. 3686/2008 προάγεται στον βαθμό του Υ/Β΄. Δύο χρόνια μετά  Ανθ/μος που εισήχθη στο Τ.Ε.Μ.Α με προαγωγικές εξετάσεις ονομάζεται Υ/Β΄ και, (ορθώς) καθίσταται αρχαιότερος του Υ/Β΄ (Ν.3686/2008). Εν συνεχεία με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου παραμονής στον βαθμό αυτό, ο Υ/Β΄ (Ν. 3686/2008) προάγεται στον βαθμό του Υ/Α΄, καθιστάμενος αρχαιότερος του Υ/Β΄ αποφοίτου Τ.Ε.Μ.Α. Η μεταξύ τους αρχαιότητα αποκαθίσταται εκ νέου με την προαγωγή του Υ/Β΄ (Τ.Ε.Μ.Α) στον βαθμό του Υ/Α΄, οπότε και καθίσταται αρχαιότερος του Υ/Α΄ (Ν.3686/2008).
Μέχρι τη θέσπιση της επίδικης ρύθμισης (01.07.2019) με τις διατάξεις του εδ γ΄ της παρ 1 του Π.Δ 69/2019, η μεταξύ των Αξιωματικών Τ.Ε.Μ.Α και Ν. 3686/2008 αποκατασταθείσα υπό το φως της αρχής της αξιοκρατίας αρχαιότητα παρέμενε αμετάβλητη έως την αποστρατεία τους, με αρχαιότερους τους Αξιωματικούς αποφοίτους του Τ.Ε.Μ.Α.
Με την επίμαχη ωστόσο, ρύθμιση, επήλθε εκ νέου η ανατροπή της (αρχαιότητας), καθ’ ον τρόπο προσδιορίσθηκε, με αποτέλεσμα οι Υ/Α΄ (Ν.3686/2008), με κριτήριο μη συναφές, προαγόμενοι στον βαθμό του Α/Β΄, να καθίστανται και πάλι αρχαιότεροι των Υ/Α΄ (Τ.Ε.Μ.Α) που προήχθησαν στον βαθμό αυτό σε μεταγενέστερο εκπαιδευτικό έτος από αυτούς [Υ/Α΄ (Ν.3686)].
Η σε βάρος των Αξιωματικών (Τ.Ε.Μ.Α) αρχαιότητα στον βαθμό του Α/Β΄ και ενδεχομένως στον βαθμό του Α/Α΄, εφόσον δεν αποκλείεται η προαγωγή των πτυχιούχων Α/Β΄ (Ν.3686) στον βαθμό αυτό (Α/Α΄), δυνητικά και κατά περίπτωση μπορεί να συντηρείται και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) ετών. Η όψιμη για μία ακόμη φορά αποκατάστασή της με την προαγωγή όλων των Α/Β΄ αποφοίτων Τ.Ε.Μ.Α στον βαθμό του Α/Α΄, μόνο ως «κακόγουστο ανέκδοτο» δυνατόν να εκληφθεί.
Η διαδοχική ανατροπή της αρχαιότητας και της ιεραρχίας, υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αξιοκρατίας, δεν μπορεί παρά μόνο αρνητικές επιδράσεις να έχει στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ, η οποία λόγω της συνταγματικής αποστολής της ως σώμα ασφαλείας, διέπεται ή εν πάση περιπτώσει οφείλει να διέπεται από τους αυστηρούς κανόνες πειθαρχίας και από σύστημα προαγωγών αυστηρά προσηλωμένο στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Συναφώς, όταν ο Αξιωματικός Τ.Ε.Μ.Α σε χρονικό διάστημα 4-9 ετών, καθίσταται αλλεπάλληλα από αρχαιότερος, νεότερος , από διατάσσων διατασσόμενος, από προϊστάμενος υφιστάμενος, είναι λογικό και εύλογο να θίγεται τόσο η εμπιστοσύνη του όσο και το φρόνημά του, με αρνητική αντανάκλαση στην απόδοση και μαχητικότητά του. Πολλώ μάλλον τούτο συμβαίνει όταν ο Υ/Α΄ Τ.Ε.Μ.Α είναι και πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, οπότε συντελείται πολλαπλώς αδικία σε βάρος του, καθόσον:
α) Στον βαθμό του προήλθε κατόπιν προαγωγικών εξετάσεων στον προηγούμενο βαθμό (Υ/Β΄), ενώ ο ομοιόβαθμος του Ν.3686/2008, διανύοντας και μόνο ορισμένο χρόνο υπηρεσίας στο σώμα και
β) Τυγχάνει πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, όπως οι ομοιόβαθμοί του.
Επομένως θιγόμενοι είναι, τόσο η γενική κατηγορία των Αξιωματικών (Υ/Α΄ κατ’ αρχήν) αποφοίτων Τ.Ε.Μ.Α), όσο και η κατηγορία των πτυχιούχων ΑΕΙ ή ΤΕΙ Αξιωματικών Τ.Ε.Μ.Α που προήχθησαν στον βαθμό του Υ/Α΄ σε μεταγενέστερο εκπαιδευτικό έτος των Υ/Α΄ (Ν.3686/2008).
Οι Αξιωματικοί  Τ.Ε.Μ.Α (Υ/Α΄) που ανήκουν στην τελευταία αυτή υποκατηγορία, εφόσον κατά τον χρόνο ισχύος της κρίσιμης διάταξης του Π.Δ 69/2019 (01-07-2019/31-12-2019) κατείχαν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, νομιμοποιούνται να ζητήσουν δικαστικά την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 6003/2/1189/20-02-2020 απόφασης – διαταγής του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την οποία προήχθησαν στον βαθμό του Αστυνόμου Β΄, Υπαστυνόμοι Α΄ του Ν. 3686/2008, κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ ή ΤΕΙ, κατά το μέρος, που, κατά παραβίαση των αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας, παραλείπεται με αυτήν (διαταγή) η ταυτόχρονη προαγωγή τους στον βαθμό αυτόν.
Εν προκειμένω δεν πρόκειται για κατά κυριολεξία επεκτατική εφαρμογή της αρχής της ισότητας, αλλά για ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της ευνοϊκής ρύθμισης (άρθρο 1 παρ 1 εδ γ΄ του Π.Δ 69/2019) σε όλη της την έκταση με τη συμπερίληψη στο ρυθμιστικό της πεδίο, των αρχαιότερων στον βαθμό του Υ/Α΄ Αξιωματικών Τ.Ε.Μ.Α που πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις που έθετε η διάταξη κατά τον χρόνο ισχύος της. Ήταν δηλαδή πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατά το χρονικό διάστημα 01-07-2019 (έναρξη ισχύος επίμαχης ρύθμισης) μέχρι 31-12-2019 (κατάργησή της).

ΩΣ ΠΡΟΣ  Υ/Α΄ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ Τ.Ε.Μ.Α ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΑΕΙ Η ΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
Δεν αμφισβητείται ότι και σε βάρος της μεγάλης αυτής κατηγορίας του αστυνομικού προσωπικού, οι επίμαχες διατάξεις του Π.Δ 69/2019 επεφύλαξαν για τους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν αδικαιολόγητα δυσμενή μεταχείριση, αφού με κριτήριο μη αξιοκρατικό και κυρίως μη συναφές με τα καθήκοντα του Α/Β΄ κατέστησαν εκ νέου νεότεροι των ομοιοβάθμων τους του Ν.3686/2008.
Ωστόσο, ενόψει του ότι κατά τον χρόνο ισχύος των επίμαχων διατάξεων, δεν ήταν πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, η σε βάρος τους παραβιασθείσα αρχή της ισότητας αποκαθίσταται με την επεκτατική εφαρμογή της ρύθμισης και σ’ αυτούς, ως προς την προαγωγή τους στον βαθμό του Α/Β΄ ταυτόχρονα με τους Υ/Α΄ (Ν.3686/2008) πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Εντούτοις, κατά πάγια νομολογία του ΣτΕ, δεν νοείται επέκταση σε κατηγορία υπαλλήλων, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, νομοθετικής ρύθμισης, που ήδη καταργήθηκε
  Επαναλαμβάνεται ότι η διαφορά με τους πτυχιούχους συναδέλφους τους (Υ/Α΄ Τ.Ε.Μ.Α) έγκειται στο ότι στην περίπτωση αυτών, ενόψει του ότι πληρούσαν κατά τον κρίσιμο χρόνο το κριτήριο της ρύθμισης (πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ), δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης της αρχής της ισότητας, αλλά κατ’ ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της ρύθμισης σε όλη της την έκταση.
Συνεπώς, οι μη πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ Υ/Α΄ απόφοιτοι Τ.Ε.Μ.Α, δύνανται να επιδιώξουν την αποκατάσταση της τρωθείσης σε βάρος τους ισότητας, μόνο με ακύρωση της διαταγής προαγωγής των Υ/Α΄ (Ν.3686) πτυχιούχων ΑΕΙ ή ΤΕΙ στον βαθμό του Α/Β΄.
Πρόκειται οπωσδήποτε για ένα δίλλημα με πολλές παραμέτρους, που εναπόκειται στην προσωπική απόφαση κάθε ενδιαφερομένου. Δεν μπορεί ωστόσο να μην επισημανθεί ότι για το «ηθικό» (;) αυτό δίλλημα και την διατάραξη για μία ακόμη φορά της «κανονικότητας», αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κανονιστικός νομοθέτης (ουσιαστικά Υπουργός Προστασίας του Πολίτη), που θέσπισε για μία ακόμη φορά αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις προαγωγής στον βαθμό του Αστυνόμου Β΄ με έντονη οσμή αντισυνταγματικότητας δίχασαν για μία ακόμη φορά κατηγορίες του αστυνομικού προσωπικού.
Εν πάση περιπτώσει η κατάργηση των επίδικων ρυθμίσεων δεν αποδίδεται στη μεταβολή αντιλήψεων του νομοθέτη, αλλά στην έντονη αποδοκιμασία τους της οποίας έτυχαν.
Τέλος, επειδή ερωτήματα σχετικά μας απηύθυναν και οι Υ/Α΄ (Ν. 3686/2008) μη κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ ή ΤΕΙ, επισημαίνεται ότι οι Αξιωματικοί αυτοί, δεν έχουν έννομο συμφέρον να ζητήσουν ούτε την εφαρμογή σ’ αυτούς της επίμαχης ρύθμισης και συναφώς την προαγωγή τους στον βαθμό του Α/Β΄, ούτε την κατάργηση της διαταγής προαγωγής των συναδέλφων τους πτυχιούχων, καθόσον δεν τελούν σε ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες με αυτούς, κατά το μέρος που αφενός δεν είναι πτυχιούχοι, αφετέρου προήχθησαν στον βαθμό του Υ/Α΄ με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις (άρθρο 7 παρ 7 Ν. 3686/2008). Επομένως, δεν τίθεται παραβίαση σε βάρος τους των αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης προαγωγής στον βαθμό του Α/Β΄ με το ένδικο βοήθημα της αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έχουν οι Υ/Α΄ απόφοιτοι Τ.Ε.Μ.Α πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο ισχύος των επίμαχων ρυθμίσεων του άρθρου 1 παρ 1 εδ γ΄ Π.Δ 69/2019, (01-07-2019/31-12-2019) κατείχαν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Μυτιλήνη
11-05-2020



 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΛΑΓΟΣ

ΑΜ 261/ΔΣΜ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Γ. ΒΟΣΤΑΝΗ 32 - ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81132

ΑΦΜ: 059530411, Δ Ο Υ: ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

E-MAIL: giwrgoslagos@hotmail.com

ΤΗΛ. 2251040478 - FAX 2251040479












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου