Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΟΥ

ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΑΚΥΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ) ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ..

(Α) ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, (Β) ΜΗ ΝΟΜΙΜΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΩΣ ΣΥΝΟΔΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ, (Γ) ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (Δ) ΛΗΨΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΗΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥ Τ. ΙΚΑ (ΗΔΗ ΕΦΚΑ Τ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ) ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ (5.500 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – 55Ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ). 
Α. (1) Με την υπ’ αριθμ. 3036/2019 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Τμήμα ΣΤ΄ -  Ακυρωτικός Σχηματισμός) ακυρώθηκε ανάκληση διορισμού Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που στερούνταν απολυτηρίου Λυκείου, κατ’ αποδοχή ισχυρισμού μας ότι η Διοίκηση όφειλε να συνεκτιμήσει διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών με την οποία στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αμφισβητήθηκε η γνώση της πλαστότητας του απολυτηρίου Λυκείου από τον αιτούντα Αξιωματικό. Από την απόφαση αυτή, αναδεικνύονται δύο (2) ιδιαίτερης σημασίας ζητήματα:
α) Επί ανακλήσεως διορισμού αστυνομικού υπαλλήλου, το διοικητικό όργανο δεν δεσμεύεται μεν από κρίσεις οργάνων της ποινικής δικαιοδοσίας, υποχρεούται ωστόσο, ενόψει των συνεπειών ανάκλησης διορισμού μετά από μακρό χρόνο για τον υπάλληλο, να αιτιολογεί με αναλυτικές σκέψεις την απόκλισή του από την αντίθετη κρίση του ποινικού δικαιοδοτικού οργάνου επί του θέματος του δόλου του υπαλλήλου.
β) Σε συνέχεια των ανωτέρω η κρίση αυτή του οργάνου της ποινικής δικαιοδοσίας, μπορεί να είναι και επί της ουσίας Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών που έχει επικυρωθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών και όχι απαραίτητα απαλλακτικό βούλευμα ή αθωωτική δικαστική απόφαση.
(2) Με τις υπ’ αριθμ. 19/2020 και 20/2020 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Τμήμα Β΄- Ακυρωτικός Σχηματισμός) ως Συμβούλιο έγιναν δεκτές αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης πράξεων ανάκλησης διορισμού αστυνομικών υπαλλήλων (πρώην Συνοριακών Φυλάκων), λόγω υποβολής από μέρους τους ανακριβών (πλαστών) πιστοποιητικών γλωσσομάθειας κατά την πρόσληψη. Το Δικαστήριο αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς μας και με έρεισμα σχετική νομολογία επί του θέματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι αιτήσεις ακύρωσης των ως άνω Αστυνομικών Υπαλλήλων θα ευδοκιμήσουν με βεβαιότητα, ενόψει του ότι και μετά την αφαίρεση των μορίων που προσέλαβαν από την υποβολή του πλαστού πιστοποιητικού παρέμεναν προσληπτέοι στον σχετικό πίνακα επιτυχόντων, χωρίς να θίγεται ο διορισμός τρίτων υποψηφίων, που δεν συμπεριλήφθηκαν στον πίνακα επιτυχόντων.
Β. Με την υπ’ αριθμ. 2158/2019 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Τμήμα Ε΄ - Ακυρωτικός Σχηματισμός) έγινε δεκτή αίτηση ακύρωσης αποκλεισμού αστυνομικού υπαλλήλου από διαγωνισμό για την επιλογή Συνοδών – Χειριστών Αστυνομικών Σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών υλών. Το Δικαστήριο οδηγήθηκε στην κρίση του αυτή, αποδεχόμενο ισχυρισμό μας, ότι η Διοίκηση ανεπίκαιρα σε σχέση με  τις απαιτήσεις του διαγωνισμού ενημέρωσε τον αιτούντα για την συμμετοχή του στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να μην του εξασφαλίζει επαρκή χρόνο για την προετοιμασία του, σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες – υποψηφίους του διαγωνισμού, κατά παραβίαση της αρχής της ισότητας των ευκαιριών των υπψηφίων σε διαγωνιστικές διαδικασίες.
Γ. Με την υπ’ αριθμ. 1689/2019 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Τμήμα ΙΒ΄ - Ακυρωτικός Σχηματισμός) ακυρώθηκε πράξη του Διοικητή του ΕΦΚΑ, με την οποία διαπιστώθηκε η λύση της υπαλληλικής σχέσεως υπαλλήλου του τ. ΟΑΕΕ, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης της. Το Δικαστήριο ακύρωσε την απόλυση της υπαλλήλου που εκπροσωπήθηκε από το γραφείο μας, αποδεχόμενο ισχυρισμό μας, ότι ενόψει των συνεπειών που συνεπάγεται για τον υπάλληλο η απόλυση από την δημόσια υπηρεσία, οι σχετικές διατάξεις που το επιτρέπουν (άρθρα 147, 149 και 8 παρ. 1 περ. α΄ του Υπαλληλικού Κώδικα), είναι στενά ερμηνευτέες. Συνεπώς επειδή η αιτούσα καταδικάστηκε για χρήση πλαστού εγγράφου και όχι για πλαστογραφία η οποία δικαιολογεί την έκπτωση του υπαλλήλου, κρίθηκε παράνομη η απόλυσή της με ανεπίτρεπτη διεύρυνση των λόγων που την επιβάλλουν σε συναφή (συγγενή) αδικήματα των περιοριστικών αναφερομένων στο άρθρο 8 παρ. 1 περ. α΄ του Υπαλληλικού Κώδικα.      
Δ. Με την υπ’ αριθμ. 15309/2019 απόφαση του Τριμελούς  Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, ακυρώθηκε πράξη της αρμόδιας Τ.Δ.Ε. του τ. ΙΚΑ, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα του ηθοποιού Σπύρου Μισθού (τα στοιχεία του δημοσιοποιούνται κατόπιν ρητής συναίνεσής του) για την απονομή σύνταξης γήρατος με μειωμένες χρονικά και ηλικιακά προϋποθέσεις (5.500 ημέρες ασφάλισης – 55ο έτος της ηλικίας), ως διαζευγμένος πατέρας ανηλίκων τέκνων, των οποίων η επιμέλεια του ανατέθηκε με δικαστική απόφαση, κατά τα ισχύοντα στις μητέρες ανηλίκων τέκνων και στους χήρους πατέρες ανηλίκων.
Το Δικαστήριο αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς μας, έκρινε ότι στην κατηγορία αυτή ασφαλισμένων (Διαζευγμένοι πατέρες με επιμέλεια των ανήλικων τέκνων τους) συντρέχουν οι ίδιοι δικαιολογητικοί λόγοι για την αναγνώριση σύνταξης γήρατος με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους (μειωμένες χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις) όπως και στους χήρους πατέρες ανηλίκων. 
Με εκτίμηση


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΛΑΓΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Γ. ΒΟΣΤΑΝΗ 32 – ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΤΗΛ. 2251040478 - FAX 2251040479ΑΦΜ

059530411 – Δ.Ο.Υ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου