Τρίτη 2 Ιουνίου 2020



 
   Κατόπιν υποβολής στο γραφείο μας σχετικών ερωτημάτων από πολλούς  Πυρονόμους του Π.Σ., προς διευκρίνηση του νομικού καθεστώτος που διέπει τις υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις) των Ανθυποπυραγών της παρ. 4 του άρθρου 114 του Ν 4662/2020 τονίζονται τα εξής :

Α- Κατά ρητή και σαφή πρόβλεψη των εδ. β΄ & γ΄ του  άρ. 114  παρ. 4 του Ν 4662/2020, οι εν λόγω υπάλληλοι ονομάζονται Ανθυποπυραγοί και εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής των περί Αξιωματικών διατάξεων, ωστόσο, καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις του βαθμού του Πυρονόμου.

Β- Περαιτέρω στο άρθρο 148 του νόμου αυτού (4662/2020) ορίζεται: «οι μεταθέσεις των υπαλλήλων διενεργούνται στις εξής περιπτώσεις : α) για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων»...

Γ- Τέλος στο εδ. α΄ του άρθρου 149 του ιδίου νομοθετήματος ορίζεται: «οι υπάλληλοι τοποθετούνται και μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις του βαθμού τους».

   Από τον συνδυασμό των διατάξεων αυτών συνάγεται ευθέως, ανεπιφύλακτα και πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι Ανθυποπυραγοί της παρ. 4 του άρθρου 114 του Ν 4662/2020, μετατίθενται αποσπώνται και μετακινούνται σύμφωνα με τον βαθμό της οργανικής τους θέσης, δηλαδή ως Πυρονόμοι. Οποιαδήποτε απόπειρα διαφορετικής ερμηνείας, ενόψει της ρητής και σαφώς εκδηλωθείσης νομοθετικής βούλησης, συνιστά ανεπίτρεπτη (δικονομικά) επέμβαση στις εκτιμήσεις του νομοθέτη και απορρίπτεται (δικονομικά) ως απαράδεκτη. Τούτο διότι περιθώρια αναζήτησης της νομοθετικής βούλησης, αναγνωρίζονται όταν υφίσταται νομοθετικό κενό, ουδέποτε όμως επί σαφούς ρυθμίσεως.

   Άλλωστε ανεξαρτήτως όσων αναφέρθηκαν, η γενική αρχή της οργανικότητας των θέσεων, που συνιστά αρχή Συνταγματικής περιωπής, επιβάλλει οι υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου ως προς τις μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετακινήσεις τους να συναρτώνται αποκλειστικά με την οργανική θέση του βαθμού τους, καθώς σε ότι αφορά τις μεταθέσεις διενεργούνται προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.

   Αντίθετη άποψη αποκρούεται παγίως από την νομολογία του ΣτΕ και των Διοικητικών Εφετείων.



                                                                                                                                   Με εκτίμηση

                                                                                                                                  Γιώργος Λάγος. 



       Γεώργιος Δ. Λάγος                                                                                                     
             ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ                                                                                                                                                       
Γ. ΒΟΣΤΑΝΗ 32 - ΜΥΤΙΛΗΝΗ  811 32
ΑΦΜ: 059530411- ΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΤΗΛ: 2251040478 – ΦΑΞ: 2251040479
ΚΙΝ: 6948001929
E-MAIL: giwrgoslagos@hotmail.com
ΥΠΟΚ/ΜΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 1- ΑΘΗΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου